Wednesday, 30 August 2017 01:49

Tina Turner & Eros Ramazzotti. Δύο είδωλα της Rock-Pop σκηνής. (2ο Μέρος)

Written by Tzwrtzina Tsiasiwti
Rate this item
(1 Vote)

Όπως αναφέραμε στο πρώτο μέρος του αφιερώματος , αφορμή της  συγκεκριμένης θεματικής ήταν το ντουέτο Tina Turner & Eros Ramazzotti και το hit κομμάτι του 1997 “ Cose Della Vita”. Στο πρώτο μέρος αναλύσαμε τις έννοιες του της Rock και Pop σκηνής για να κατανοήσουμε το πλαίσιο, να εντάξουμε τους καλλιτέχνες στο πλαίσιο και να τεκμηριώσουμε την δισκογραφία τους σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα. Στην συνέχεια το πρώτο μέρος κλείνει με το καλλιτεχνικό και δισκογραφικό βιογραφικό της Tina Turner.  Στο δεύτερο κομμάτι θα ερευνήσουμε την καλλιτεχνική και δισκογραφική πορεία του  Eros Ramazzotti και στην συνέχεια θα αναλύσουμε συμφώνα με τα δεδομένα που αναφέραμε την συνέργασία   Tina Turner & Eros Ramazzotti και το αποτέλεσμα που εισπράξαμε από αυτή την συνεργασία με βάση το κομμάτι τους “ Cose Della Vita”.

 

                             

Ο Ιταλός Eros Ramazzotti γεννήθηκε τον Οκτώβριο του  1963. Σε παιδική ηλικία αρχίζει να ασχολείται με την μουσική, καθώς ήταν γιός πιανίστα.  Μέχρι στιγμής  πούλησε , πάνω από 40 εκατομμύρια δίσκους και συνεργάστηκε  με πολλούς δημοφιλής καλλιτέχνες όπως Cher, Tina Turner, Andrea Bocelli, Patsy Kensit, Anastacia, Joe Cocker, Luciano Pavarotti, Laura Pausini, και Ricky Martin. Στο ελλαδικό χώρο φέτος το καλοκαίρι συνεργάστηκε με τον  Αντώνη Ρέμο, τον οποίο θα τον χαρακτηρίζαμε Pop, αγγίζοντας τους δρόμους του «σκυλάδικου».  Έχει διακριθεί με μουσικούς επαίνους και βραβεία.  Συνδυάζει όπως και η Tina Turner μουσικά χαρακτηριστικά του Pop και Rock ιδιώματος.  Συγκεκριμένα συνδυάζει τον ηλεκτρικό ήχο, το ύφος της μπαλάντας, την ιδιαίτερη λυρική –ρινική φωνή με τεχνικές κλασσικού τραγουδιού. Η μελωδική πορεία –δεξιοτεχνία των κομματιών του άλλοτε κινούνται και εξελίσσονται σε μια ιδιαίτερη προσέγγιση και άλλοτε αποτελούν απλές-επαναλαμβανόμενες  μελωδίες, που απομνημονεύονται γρήγορα στον ακροατή.  Σημαντικό στοιχείο που τον εντάσσει στα δύο είδη είναι  προσεγμένη εμφάνιση.   

Η Δισκογραφία του:

  • Cuori agitati (Troubled Hearts) (1985)
  • Nuovi eroi (New Heroes) (1986)
  • In certi momenti (Sometimes) (1987)
  • Musica è (Music Is) (1988)
  • In ogni senso (In Every Sense) (1990)
  • Tutte storie (All Stories), (1993)
  • Dove c’è musica (Where There is Music) (1996)
  • Stilelibero (Freestyle) (2000)
  • 9 (2003)
  • Calma apparente (Apparent Calm) (2005)
  • Ali e radici (Wings and Roots) (2009)
  • Noi (We) (2012)

Live albums:

  • Eros in Concert (1991)
  • Eros Live (1998)

 

 

Το κομμάτι  “ Cose Della Vita” και η συνεργασία Tina Turner & Eros Ramazzotti, κατέκτησαν το κοινό, διότι όπως και στην σόλο καριέρα τους συνδύασαν τα δύο δημοφιλή μουσικά είδη Rock και Pop.  Κυριαρχώντας ο ηλεκτρικός ήχος και ο σολιστικός ρόλος της ηλεκτρικής κιθάρας, καθώς και η αλληλοσυμπλήρωση μεταξύ μιας λυρικής-ρινικής φωνής και μιας λαρυγγικής μελωδικής φωνής,  παρατηρείται ένας μουσικός διάλογος μεταξύ των δύο φωνών και της ηλεκτρικής κιθάρας.  Υπάρχει δεξιοτεχνία στις δύο φωνές και στην κιθάρα, καθώς παρατηρούνται αυτοσχεδιασμοί, αλλαγή τονικότητας και εναλλαγή δυναμικών. Η μελωδία και ο ρυθμός είναι απλοί, με αποτέλεσμα να απομνημονεύονται εύκολα από το κοινό. Η ερμηνεία των  δύο καλλιτεχνών κινείτε  στο ύφος της μπαλάντας ,  εκπέμποντας και περνώντας το αίσθημα του ερωτισμού, με την εικόνα και την κίνηση να έχουν σημαντικό ρόλο. Τέλος αυτή η συνεργασία είχε απήχηση από το κοινό, καθώς συνεργάστηκαν δύο καλλιτέχνες που συνδυάζουν δύο δημοφιλή μουσικά ιδιώματα, έχοντας οι ήδη αναγνωρίσιμη δισκογραφική καριέρα και απήχηση στο κοινό.  Τέλος θα την χαρακτηρίζαμε ως δημοφιλή και κερδοφόρα δημιουργία, η οποία κινείτε στα πρότυπα δημοφιλούς-μαζικής μουσικής.

 

*** Ευχαριστώ τον Θοδωρή Τσιασιώτη και την Ζωή Μπαρούτα για την έμπνευση του θέματος και το πληροφοριακό αρχείο που μου παρείχαν.