Tuesday, 12 September 2017 12:23

Συνέντευξη της Μαρίνας Γιώτη

Written by The Mastermind
Rate this item
(1 Vote)

Εκτός από την διαιώνιση των κλασσικών έργων, την παρουσίαση των νέων εκδόσεων και την παρουσίαση νέων συγγραφέων σκοπός της Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης είναι η ψυχαγωγία και εκμάθηση των παιδιών να διαβάζουν ώστε να εξελιχθούν μέσα από το παιχνίδι και τη γνώση.

Με βάση λοιπόν το σκοπό αυτό δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε αμέτοχη τη Μαρίνα Γιώτη,  λάτρη αλλά και ειδήμων του παιδικού βιβλίου, μέσα από τη συνέντευξη της οποίας ακολουθούμε το μικρό κοριτσάκι που ακολούθησε το όνειρό του και έγινε μια αναγνωρισμένη συγγραφέας.

 

 1. Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να αρχίσετε γράψετε βιβλία, ενώ οι σπουδές σας δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο του βιβλίου;

Πάντα αγαπούσα τα παιδικά βιβλία και για αυτό τον λόγο οι μεταπτυχιακές σπουδές μου από το Pratt Institute στην Ν. Υόρκη ήταν πάνω στην οπτική επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένου το σχεδιασμό εκδόσεων, και την εικονογράφηση. Για πολλά χρόνια ήμουν δημιουργική διευθύντρια σε εταιρία οπτικής επικοινωνίας και τα παιδικά βιβλία ήταν μια αγάπη που είχα παραχώσει σε κάποιο συρτάρι, από αυτά που βάζουμε καμιά φορά τα όνειρά μας. Κάποια στιγμή άνοιξα μια πόρτα και μετά μια άλλη και το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα.

 1. Μέχρι στιγμής τα βιβλία που έχετε γράψει απευθύνονται σε μικρές ηλικίες. Θα θέλατε να γράψετε για κοινό μεγαλύτερης ηλικίας;

Ποτέ δεν ξέρεις, αλλά μου αρέσουν τα εικονογραφημένα βιβλία. Έχουν μια άλλη γοητεία. Επίσης το γεγονός ότι κάνω η ίδια και την εικονογράφηση των βιβλίων μου, μου δίνει μια δυνατότητα που δεν έχουν οι περισσότεροι συγγραφείς. Αυτός ο διάλογος του συγγραφέα με τον εικονογράφο που διαδραματίζεται στο κεφάλι μου είναι κάτι το μαγικό!

 1. Πιστεύετε ότι τα παιδιά διαβάζουν σήμερα βιβλία; Και τι συμβουλή θα δίνατε στους γονείς για να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους για να ξεκινήσουν να διαβάζουν βιβλία;

Τα παιδιά διαβάζουν βιβλία σε μικρές ηλικίες, γιατί οι γονείς έχουμε καταλάβει πόσο σημαντικό είναι για την ανάπτυξή τους και πολλοί εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δίνουν τεράστιο αγώνα. Το πρόβλημα είναι πιο μετά. Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, όπου το εκπαιδευτικό μας σύστημα καταφέρνει να κάνει τα παιδιά να μισήσουν το διάβασμα λόγω του υπερβολικού όγκου της ύλης, της παπαγαλίας και, σε πολλές περιπτώσεις, της έλλειψης εμπνευσμένης διδασκαλίας.

                                                                                    

 1. Από πού παίρνετε έμπνευση για να γράψετε τα βιβλία σας;

Η κόρη μου και τα παιδιά με τα οποία συναναστρέφομαι στις παρουσιάσεις ή τα σχολεία έχουν υπάρξει αστείρευτες πηγές έμπνευσης!

 1. Εσείς ως παιδί ποιον είχατε ως αγαπημένο ήρωα; Και τι σημασία είχε για εσάς;

O Νιλς Χολγκερσον από «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον». Ένα σκανδαλιάρικο παιδί, μεταμορφώνεται από ένα ξωτικό σε νάνο και καβάλα σε έναν άσπρο χήνο, ακολουθώντας ένα σμήνος αγριόχηνες, ταξιδεύει διασχίζοντας βουνά και θάλασσες, χιονισμένα όρη και πεδιάδες, λίμνες, δάση και ποτάμια. Ένα οικολογικό παραμύθι που είχε δημοσιευτεί πρώτη φορά το 1905 και η συγγραφέας του Σέλμα Λάγκερλεφ βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909. Η Σουηδέζα συγγραφέας έγραψε την ιστορία μόνο και μόνο επειδή ο σύλλογος δασκάλων της Σουηδίας της ζήτησε έναν οδηγό Γεωγραφίας για να διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία. Θα μπορούσε να είχε απλά διεκπεραιώσει την δουλειά, αλλά εκείνη έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και έφτιαξε κάτι που άντεξε στον χρόνο και σε μάθαινε, ενώ διασκέδαζες.

 1. Εσείς που γράφετε παιδικά παραμύθια τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στα παιδιά;

Κάθε φορά το μήνυμα είναι διαφορετικό. Η best seller σειρά «Παραμύθια αλλιώς», όπου ψάχνουμε την αλήθεια σε κλασικά παραμύθια όπως η Κοκκινοσκουφίτσα και η Σταχτοπούτα, δείχνει στα παιδιά με τη βοήθεια ενός πανέξυπνου ρεπόρτερ, να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη. Η σειρά βιβλίων με ηρωίδα μια μικρή σταγόνα, την «Στιγμούλα», μιλάει για το νερό, την μοναδικότητα και την συλλογικότητα.

 1. Έχετε κάποιον αγαπημένο παραμυθά; Αν ναι, ποιος είναι και αν σας έδωσε κίνητρο στη συγγραφή σας;

Ποιον να πρωτοδιαλέξω! Έχω τόσους πολλούς παλιότερους, αλλά και σύγχρονους. Rowling, Άντερσεν, Τριβιζάς, Ζώρζ Σαρή, Oliver Jeffers, Dr. Seuss… Ακόμα διαβάζω και συλλέγω παιδικά βιβλία και θαυμάζω την δουλειά τόσων πολλών παραμυθάδων!

 1. Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία θα έπρεπε να εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθητικού σχολείου για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Φυσικά. Θέλει και ρώτημα; Μελέτες, έρευνες και η απλή κοινή λογική λένε εδώ και χρόνια πόσο σημαντικά είναι τα βιβλία για την ανάπτυξη των παιδιών. Πρέπει να δείξουμε στους μαθητές μας ότι το διάβασμα είναι χαρά, παιχνίδι. Δεν είναι αγγαρεία. Αν καταφέρουμε να αγαπήσουν τα παιδιά μας τα βιβλία και το διάβασμα θα παραμείνουν μαθητές μια ζωή και αυτό σημαίνει διαρκή εξέλιξη του μυαλού και των ικανοτήτων τους.

Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη του The Old School Project στην οδό Γραβιάς 37 Θεσσαλονίκη, έπειτα από χορηγία των εκδόσεων Διόπτρα διαθέτει για ανταλλαγή:

 • Σκουφοκοκκινίτσα 
 • Δυο φορές και έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα
 • Η Στιγμούλα είναι δυνατή
 • Μια καρδιά

 

Σχετικά με τη Συγγραφέα

Μαρίνα Γιώτη

Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Ν. Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση από το οποίο αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις. Είναι συνέταιρος και δημιουργική διευθύντρια σε εταιρεία οπτικής επικοινωνίας και πρόεδρος στο αθλητικό κέντρο Sunny Sports Club. Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Ν. Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της. Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Η Στιγμούλα" και ακολούθησαν "Η Στιγμούλα είναι δυνατή!", "Σκουφοκοκκινίτσα" –στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2016– και "Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα" από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της λεύκωμα για μαμάδες με τίτλο "Μια καρδιά".