Friday, 08 September 2017 10:16

Το Dunkirk είναι η καλύτερη ταινία του 2017

Written by Giorgos Papadopoulos

Ο Nolan μας απέδειξε για ακόμα μία φορά γιατί θεωρείται ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες και σεναριογράφους που έχουμε δει ποτέ! Ο σκηνοθέτης των Memento, Dark Knight trilogy, Prestige, Inception και Interstellar επέστρεψε φέτος με μία ταινία τελείως διαφορετική από τις υπόλοιπες, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο επιτυχημένο. 

Ο Nolan ενώ έμεινε πιστός στα πισωγυρίσματα του χρόνου μέσα στην ταινία, ξέφυγε τελείως από τα δύσκολα και υπερφυσικά σενάρια των προηγούμενων δημιουργημάτων του. Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι το Dunkirk πρόκειται για μία απλή ταινία αφού κατάφερε να την χειριστεί άψογα και να σου περάσει το αντιπολεμικό μήνυμα το οποίο και ήθελε να διαδώσει.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Βρετανοί με τους συμμάχους τους, ένα σύνολο 400.000 ατόμων, εγκλωβίστηκαν στην Δουνκέρκη παγιδευμένοι από του Γερμανούς. Στην ταινία φαίνονται οι απέλπιδες προσπάθειες των στρατιωτών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, κάτι που καθιστούν πολύ δύσκολο οι Γερμανοί αφού τους έχουν περικυκλωμένους. Έτσι η Βρετανική Κυβέρνηση στρατολογεί όλους τους ναυτικούς της χώρας που έχουν δικά τους ιστιοπλοϊκά και βάρκες για να πάνε να τους σώσουν.

 

Αυτό που προσπάθησε να πετύχει ο Nolan και το κατάφερε με άψογο τρόπο, ήταν ότι δεν προσπάθησε να εστιάσει σε ένα μόνο σημείο της μάχης αλλά επιχείρησε να μας δείξει την άσχημη πλευρά του πολέμου σε όλα του τα μέτωπα. Τοποθέτησε άλλους ήρωες στην στεριά, άλλους στην θάλασσα και άλλους στον αέρα. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών, ήταν ότι κανείς δεν αποτελούσε τον χαρακτήρα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις ταινίες, αυτόν δηλαδή που ξέρει να χειρίζεται άψογα όλα τα όπλα και δεν φοβάται να ηγηθεί. Ο Nolan γνώριζε πως αν τοποθετούσε ένα τέτοιο χαρακτηριστικό στην ταινία του, τότε αυτή θα έχανε όλο της το νόημα. Στην πραγματικότητα ήθελε να μας περάσει την ανθρώπινη πλευρά των χαρακτήρων, οι οποίοι σε μία τέτοια δύσκολη περίσταση, όπως είναι ο πόλεμος, δεν θα προσπαθούσαν να αναδειχθούν αλλά αντίθετα θα έκαναν ό,τι περνούσε από τα χέρια τους για να σωθούν.

Η ταινία έχει ελάχιστο διάλογο αλλά παρόλα αυτά οι χαρακτήρες καταφέρνουν να σου μιλήσουν μέσα από την σιωπή και τα αγωνιώδη βλέμματά τους κάνοντάς σε να πιστεύεις πως είσαι κι εσύ παρών εκείνη την στιγμή. Ο ίδιος ο Nolan είχε δηλώσει πριν καιρό ότι το Dunkirk δεν θα είναι μία συνηθισμένη πολεμική ταινία αλλά ένα έργο επιβίωσης και μέσα από τις οδηγίες που έδωσε στους ηθοποιούς του αλλά και από τα πλάνα που επέλεξε κατάφερε να με κάνει να ζήσω την ταινία σαν να έπαιζα κι εγώ σε αυτήν. Καθ' όλη την διάρκεια της έπιανα τον εαυτό μου να δαγκώνω τα χείλη για το τι μπορεί να συμβεί στην επόμενη σκηνή, ενώ θυμάμαι χαρακτηριστικά πως όταν τελείωσε και άναψαν τα φώτα της αίθουσας, εγώ είχα ξεχάσει πως ζω στο 2017 και ήμουν στην φάση ότι θα βγω από την αίθουσα και θα πολεμήσω τους Γερμανούς.

 

Από την αρχή που ανακοινώθηκε η ταινία πολλοί βιάστηκαν να το συγκρίνουν και να το παρομοιάσουν με την Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν. Στην πραγματικότητα, όμως, μία τέτοια σύγκριση δεν μπορεί να είναι εφικτή καθώς ενώ οι δύο ταινίες αναφέρονται σε παρόμοιες καταστάσεις, στην πραγματικότητα έχουν θεμελιώδεις διαφορές. O Spielberg στην ταινία του, ενώ ήθελε κι αυτός να καταδείξει την άσχημη πλευρά του πολέμου, έβαλε ισάξια την δράση με το δράμα. Θεώρησε, δηλαδή, ότι θα ήταν καλό από την στιγμή που πρόκειται για πολεμική ταινία να δείξει τον πόλεμο μέσα από την δράση της ταινίας. Δεν λέω, ασφαλώς, ότι κάτι τέτοιο ήταν λάθος, εξάλλου ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τον Spielberg, απλά επισημαίνω τις διαφορές μεταξύ των δύο ταινιών. Ο Nolan, αντίθετα, έβαλε ελάχιστη δράση μέσα στην ταινία του. Στην πραγματικότητα εκτός από τις εναέριες μονομαχίες, οι Γερμανοί δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου στην ταινία παρά μόνο σε μία από τις τελευταίες σκηνές. To Dunkirk δεν εστιάζει σε σκοτωμούς, δεν έχει αίμα. Κι όμως καταφέρνει παρόλα αυτά να σου δείξει πόσο άσχημο θέαμα μπορεί να είναι ο πόλεμος.

 

Σε μία εποχή που ακούγονται διαρκώς διάφορα από Ανατολή και Δύση περί πολέμου, το Dunkirk ίσως και να είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε όλοι ότι ο πόλεμος δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή. Όπως και να 'χει πρόκειται για μία πραγματικά εντυπωσιακή ταινία και αποτελεί σίγουρα ένα από τα must της φετινής χρονιάς, αλλά και ένα από τα φαβορί για να πρωταγωνιστήσει στα φετινά όσκαρ.